Thursday, November 30, 2006

Cara buat kad kawin

Ada dua cara nak buat kad kawin ni.
1.Pegi jer ke kedai printing dan mereka akan bagi dan buat semua kad, sampul dan print. Anda cuma pilih sahaja yang berkenan.

2.Bagi anda yang nak buat sendiri, beli sendiri kad, sampul dan print sendiri. (Kalau agak-agak kosnya lebih murah dari no 1)
Boleh guna software “Microsoft Publisher”, Adobe Illustrator, Word, Powerpoint.
Sierra Print Artist, Adobe Pagemaker, Micrografx Designer, CorelDraw Graphic suite

Sebaik2nya anda menggunakan Adobe Illustrator ataupon Adobe Pagemaker ataupon Quark Xpress ..Ini antara tiga software yang selalu printing guna untuk buat bizz card, wedding card, invitation card ...tiga software ini dah sediakan contoh2 templates2 yg anda kehendaki.Kalau guna “Microsoft Publisher”, ada template untuk “Invitation Card”.

Untuk letak gambar-gambar seperti masjid, stesyen minyak boleh cari di:-
http://office.microsoft.com/en-gb/clipart/default.aspx?lc=en-us
Kemudian, copy and paste sahaja kedalam kad anda.

2 comments:

medai a.k.a nida said...

salam...nice info
kalo wat sndiri..nnti nk g print banyak2 tu kat mana ea..tau x?

muhammad said...

as-salam...sy nk bt kad kawen sndri...so..dlm adobe illustrator...bwh bgtau scra tprinci cra nk guna